Om Berlin

Berlin har omlag 4 millioner innbyggere, men før krigen bodde det 4,3 Millioner i Berlin. Byen vokser med ca 50.000 innbyggere pr. år.

Berlin var opprinnelig over 9 bydeler som ble slått sammen på 1920-tallet. Derfor består Berlin fortsatt av mange bydeler som er delvis autonome (rådhus, borgermestere osv).

I hver bydel vil du derfor finne et  sentrum og tilhørende  "gode og mindre gode" boligområder. Derfor tar det trid å bli godt kjent i Berlins boligstrøk. 

Over alt i Berlin vil du finne parker og grønne allér. Tiergarten midt i sentrum er en av de største byparkene i verden, med dyrehage, sluser, fontener, dammer og kilometere med stier. 

Det ikke alle er klar over, er at Berlin egentlig er en "øy", omgitt av kanaler på alle kanter. Det er flere kanaler i Berlin enn i Venezia!

De største næringsveiene er offentlig administrasjon, turisme , utdanning og industri. Stadig flere ser mulighetene i Berlin, fordi Berlin er billig, nær sentrale beslutningsmyndigheter. Dessuten er Berlin som en magnet på velutdannete unge mennesker som søker å arbeide i en dynamisk by med fremtiden foran seg.

Stadig flere norske studenter trekker også til Berlin for å studere humanistiske fag, teknologi, medisin, informatikk og arkitektur fordi det er gunstig å bo og leve samt et dynamisk og ungt miljø midt i Europa.Berlin som reisemål 

Berlin har mye spennende å by på innen kultur, arkitektur, historie, shopping, uteliv og opplevelser. 

         

Riksdagsbygningen med kuppelen tegnet       Brandenburger Tor                                               Det  Jødiske minnesmerket            Båttur på Spree, ved Berliner Dom av Norman Foster                                 

Utrolig nok ble mesteparten av kunsten som Nefertiti, Ishtar porten og Apollontempelet bevart gjennom krigen.


Ting å se i Berlin
Berlin er enormt stor i utstrekning. Byen består av ca  8 bydeler hver på størrelse med Oslo. Det var også engang 8 forsteder som ble slått sammen på  begynnelsen av 1900-tallet. 

Derfor har også alle bydelene egne sentra (Kiezer) med Rådhus, handlegater, sentra etc.

Men det virkelige (historiske) sentrum ligger i Mitte;


Følgende ligger i gangavstand fra Unter den Linden;

 • Brandenburger Tor 
 • Unter den Linden (kan du gå ned langs Humbolt Universitetet. Lite fint minnesmerke på Bebelplass ved Hotel Roma der bokbålet var, liten glassplate midt på plassen der du kan se ned på tomme bokyller. (Litt vanskelig å få øye på, men verdt å se!!) 
 • Riksdagsbygningen (opp i kuppelen) Ring 0049 302262990 og reserver bord. Da slipper du all kø og kan gå rette inn VIP inngangen nede til høyre for hovedinngangen. Må bestilles asap!
 • Jødiske Minnesmerke ved Brandenburger Tor (Utvendig klossene + Museet under bakken, gratis). Det er virkelig en stor opplevelse å gå inn mellom klossene og bli ”fortapt” i jungelen av klosser / vegger slik det må ha føltes… Kanskje et av de sterkeste og fineste minnesmerker i verden!!
 • Potsdammer Platz og Sony Center. Her var verdens mest trafikkerte gatekryss  i 20 årene og verdens første lyskryss!

Også  verdt å gjøre i Mitte;

 • Check point Charlie (eget MauerMuseum Friedrichstrasse 43)
 • Friedrichstrasse (handlegate)


Ellers er det fint å se seg om ved Hackische Markt.

Noen av de fineste museene i verden ligger også på   MuseumsInsel (Museumsøya) like ved:

 • BodeMuseum
 • Pergamon (Apollontempelet, Nebukadnezzars bumurer)  
 • Alte Nasjonalgalleri  (Klassisk, Carspar D. Friedrich + andre nasjonalromantikere)
 • Neue Museum (Nefertiti, egyptologi)

 

Andre museer i Berlin som er et besøk verdt;

 • Berggruen Museum ved schloss Charlottenburg (privat samling med Picasso, Giacometti, Klee,  Matisse, mindre, men fantastisk bra museum, Schlossstrasse 1, Charlottenburg (stengt til ca oktober 2012 pga. ombygging)
 • Schloss Charlottenburg, Flott partk med museumsslott. Bl.a. en flott samling kinesisk porcellen.
 • Jödiske Museum, Lindenstrasse 9-14, Museet designet av arkitekt Liebeskind og er et omfattende og sterkt museum om jødisk kultur, holocaust, med mer.
 • Jødiske Memorial Museum  (under betongklossene)
 • Etnologisches Museum Dahlem, Lansstrasse 8 Dahlem, Et av verden beste museum for kulturhistorie, Asiatisk, Afrikansk, Sydamerikansk, Indianerkultur.  Absolutt verdt et besøk.
 • Sammlung Boros, Reinhardstrasse 20. En ombygget Folkebunkers i dag moderne kunstmuseum. Et utrolig bra museum med guide.
 • Neue Nationalgalleri, Potsdamerstrasse 50, moderne kunst, sjekk på internett først hva som går. Veldig avhengig av hva som er der, ofte ikke spennende…

Det går an å kjøpe et museumskort for weekend som gir deg adgang til 200 museer for en billig penge (tilsv. 2-3 museer).

NB. De fleste museene har høreapparat med guide som utlånes gratis! Det anbefales på det sterkeste.

Ved Kurfürstendamm  er det også fint å gå bl.a. Gedächnis-Kirche (ruinen av en bombet kirke som er bevart) og Kurfürstendam KuDamm. (Den er vissnok pakket inn i store deler av 2011 pga vedlikehold.
Der ligger også KADEWE (Kaufhaus de Westens) som var det største (første) kjøpesenteret i verden. Gurmetbar (campagne/østers etc) i øverste etasjen er verd et besøk...
        

Båttur er et ”musthvis fint vær
Jeg anbefaler absolutt alle å ta en båttur langs Spree. Ta Taxi til Charlottenburg (SchlossBrücke) og ta sightseeing båten på Spree til Mitte (til Janowitzbrücke). Båtene går nesten hver time. Turen tar ca 1,5 time, og gir en fantastisk oversikt over ny arkitektur og kanalene i Berlin. Det finnes flere kanaler og broer i Berlin enn i Venezia og Amsterdam til sammen.
Be hotellet sjekke turer med Stern Und Kreis 
http://sternundkreis.de   eller Rederei Winkler  http://www.reedereiwinkler.de.     Sesong fra  april- oktober.

Man kan også ta en mindre rundtur fra MuseumsInsel på ca en time. Det er bare en nødløsning!

 

Et annet morsomt alternativ til sightseeing i Berlin er Segway-tour Berlin. Lei en Segway med guide i ca 2 timer for ca 60€ pr. stk.

Du kan også gå for en guided sykkeltur

 

         

 

Denkmalsteine

Flere steder i Berlin (også andre byer i Europa) er det felt inn messingbrostein i gateplan utenfor inngangen der det bodde jøder som ble drept i konsentrasjonsleir.

 

 

Kunstgallerier

Gallerier er det mange av i Berlin. Særlig i Auguststrasse og Linienstrasse (fra Oranienburgerstrasse) er det mange moderne gallerier.

Når du er i August-strasse stikk innom kjente Clärchens Ballhaus (Auguststrasse 24) et uforandret danselokale/spiseri siden krigens dager. Gå også opp trapperommet (meget snuskete) til høyre for inngangen (en etasje opp) og se det gamle selskapslokalet fra krigens dager også urørt siden krigen.  En godbit ikke mange kjenner…

Ellers er det mange flotte steder å kjøre rund å se på men byen er 7 ganger så stor som Oslo så man blir litt overveldet!!


Noen gode restauranttips

Berlin er stappfull av ulike restauranter. men dette er et lite utvalg;

   

Cafe Einstein, Charlottenburg                                     Restaurant Volt, Kreutzberg                                 Restaurant Paris Bar, Charlottenburg                       Restaurant Adnan, CharlottenburgMitte:

Grill Royal, Ved elven Friedrichsbrücke. Moderne in-restaurant, Friedrichstrasse 105 B

Zur Letzten  Instanz, elsdste restaurant i Berlin (fra 1525), charm ideell for Eisbein ved juletider. Waisenstrasse 14-16 ved Alexander platz

Borchardt,  Alla Teatercafeen, populær, Französischestrasse 47;

Dachgarten Restaurant, i kuppelen på riksdagsbygningen. Ideell for lunsj, se beskrivelse over. Bestill i god tid, 2-3 uker før, særlig i weekender. Ring +49 302262990

Klärchen Ballhaus  har en hyggelig utehage der du kan spise god lunch og middag om sommeren, Auguststrasse 24


Kreutzberg:

Sage, meget trendy, Köpernickerstrasse 18-20 

Long March, Supergod kinesisk, Wrangelstrasse 20

Volt, ombygget gammel transformatorstasjon, meget god mat. Paul Linke Ufer 21, Kreutzberg


Charlottenburg:

Glass, Uhlandstrasse 195, kanskje Berlins beste restaurant!! Verdt et besøk

Paris Bar, Fransk charm, god mat, en av favorittene til David Bowie, Kantstrasse 152 

Adnan,  Meget god italiener, prøv Pizza Bologna, Brad Pits favoritt (!), Schlütterstrasse 33

Mondo Pazzo, God Italiensk, rødrutete duker og  mange mennesker. 

Litteraturcafesuperhyggelig restaurant,  Fasanenstrasse 23, 

Cafe  Einstein, absolutt verdt et besøk.  Kurfürstenstrasse 50,

Edds Thai rest, supergod Thai restaurant, Lützowstrasse 81 (Tiergarten)

KADEWE,  toppetasjen er etasjen full av delikatesseforretninger du kan prøve


Prenzlauer Berg:

Brot und Rosen, Hyggelig avslappet restaurant med god mat og vin. Anbefales hvis man er  i området.

Masse hyggelige restauranter rundt Käthe Kollwitz Platz

 

 

 Get in touch

Berlin Property Invest AS
Frognerseterveien 16
0775 Oslo

Email henrik.ulven@online.no
Phone +4790034360Berlin

Vår drift av eiendommene gjøres av
Ernst G. Hachmann GmbH
Westfällische Strasse 37
10711 Berlin


Follow us